Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGAMRÓL

Halmi Zsoltnak hívnak, alapfokú iskolámat Kunhegyesen, a Kossuth Lajos Általános Iskolában végeztem. Középiskolai tanulmányaimat Tiszaföldváron, a Hajnóczy József Gimnázium és Humán Szakközépiskolában folytattam, ahol sikeres érettségi vizsgát tettem. Az érettségi után Debrecenbe kerültem a Kós Károly Művészeti Szakközépiskolába, ahol felnőttképzés keretén belül két szakmát is kitanultam: bőrműves és elektronikus grafikus szakokon. Ezután jelentkeztem a Nyíregyházi Főiskola rajz-vizuális kommunikáció szakára. Az államvizsga után a Kós Károly Művészeti Szakközépiskolában helyezkedtem el elektronikus grafika szakoktatóként. Jelenleg is ott dolgozom.

Rajzolással már kisgyermek korom óta foglalkozom, főleg a képregények hatására. Általános iskolában több megyei és országos rajzversenyen is részt vettem, ahol az első tízbe mindig bekerültem. Középiskolában kezdtem el szárnypróbálgatásaim az olajfestészet területén, Demján Csaba rajztanárom biztatására. Szintén középiskolában indultam a Jász – Nagykun - Szolnok megyei középiskolai rajzversenyen, ahol első helyezett lettem. Mégis igazán elmélyülten a művészetekkel, és főleg a festészettel, Debreceni tanulmányaim alatt kezdtem el foglalkozni. Meghatározó volt számomra Cs. Uhrin Tibor festőművész útmutatása és biztatása. Az ő tanácsára küldtem be két alkalommal képeim a debreceni tavaszi diáktárlatra, ahol mindkét alkalommal díjazott lettem.

Debrecenben alapítottuk meg három jó barátommal: Vad Leventével, Farkas Istvánnal és Kovács Lászlóval amatőr képzőművészeti csoportunkat Fekete Műhely néven. A névválasztás onnan eredt, hogy mindannyian műhelyben dolgoztunk és képeinken ezoterikus szimbólumokat, groteszk, sötét témákat, az emberi lélek árnyoldalait próbáltuk bemutatni szürrealista stílusban. Főleg fekete-fehér kontrasztos, vonalas képeket készítettünk, tollal vagy tussal. Sajnos csoportosulásunk különböző okok miatt nem volt hosszú életű.

Szintén Debrecenben kezdtem el képregényekkel foglalkozni. Be is küldtem egy Pókemberes festményem a Semic kiadó pályázatára, ahol a kategóriámban első helyezett lettem. De igazán komolyan a főiskolán, a szakdolgozatom kapcsán kezdtem kutatni a képregény formaisága, története, kifejezőeszközei, szakirodalma után. Ekkor kezdtem el képregényeket rajzolni. Egy munkám eljuttattam a Galaktika sci-fi magazin pályázatára, ahol dicséretben részesítettek. Ezen felbuzdulva küldtem el egy képregényem az Új galaxis sci-fi antológia pályázatára, ahol megjelenési lehetőséget biztosítottak. A 10. részben két képregényem jelent meg: Ébredés után és Barát vagy ellenség címeken.

A főiskolán fordultam az absztrakt művészetek felé. Nagy hatással voltak rám Bodó Károly és Tarnóczi József festőművészek munkái. Éles Búlcsú jó barátom és volt főiskolai csoporttársam hívta életre, főleg a régi ismerősökre építve, Absztrakt Festők Társasága néven képzőművészeti tömörülésünket. Majd nem sokkal később a csoport felvette a Kortárs Képzőművészeti Csoport, röviden KorKép csoport nevet. Sajnálatos módon ez a csoportosulás megszűnt.

2010-től tagja vagyok a MAgyar Képregény Szövetségnek és felvettek a Magyar Képregény Akadémiába is. Ezenkívűl tevőlegesen is próbálok részt venni a magyar képregény népszerűsítésében mind hazánkban, mind külföldön. Ezért is csatlakoztam a 5Panels alkotócsoporthoz.

A munkám melett szabadúszó grafikusként dolgozom.

 

Interjúk:

http://www.kodolanyi.hu/kv/cikk/jubileum-elott-vernisszazs-utan-a-kag-1033

http://randomkult.blog.hu/2017/03/16/_es_sorsuk_beteljesul

http://www.szifonline.hu/?cikk_ID=437

http://geekz.444.hu/2011/12/08/the_mexican_stand_off_24_5panels_alkotocsoport/#more-3447072

http://kepregeny.blog.hu/2011/09/20/halmi_zsolt_interju

http://animework.web4.hu/cikk/interju-halmi-zsolt