Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012. Őselemek harca


 

2012. októberében nyílt kiállításom az Egri Borozó és Borbarát Galériában ŐSELEMEK HARCA címmel. A kiállításon főleg zománcfestékkel készített gesztusképeim voltak kiállítva. Újdonságként debütált az Ezoterikus Arcképek sorozatom három darabja.

Köszönetem fejezem ki Nagy Sándor Zoltán grafikusművésznek, hogy a kiállítás időpontját átengedte nekem és Kovács Istvánnak, a borozó tulajdonosának a kiállítási lehetőségért. Külön köszönet Dobozy Ádámnak és Török Zsoltnak, hogy segítettek felfüggeszteni a képeket.

A kiállítást megnyitotta Tóró József festőművész.

Álljon itt megnyitóbeszéde.

Őselemek harca

Halmi Zsolt kiállításához

Úgy gondolom egy művész alkotásait a kifejező eszközök változatossága teszi értékessé. Ez jellemzi Zsolt kollégám és barátom munkáit is. Igen sokoldalú művészről van szó.

Ismerem a számítógépes grafikust, a pedagógust a képregény rajzolót. És most ezzel a kiállítással alkalmunk van megismerni a kísérletező festőt is. A kiállítás anyagát látva egy kis terembe zsúfolva és a pár perces önvallomásából kiderült, hogy izgalommal várja a megmérettetés pillanatait. Minden alkotó ember szembesül ezzel az érzéssel amikor egy galéria, kiállító terem üres falait kell taralommal megtöltenie.

Egy művész pálya elején lehet, hogy fontos megemlítenem a hozzá közel álló vagy alkotói szemléletét befolyásoló irányzatokat, főleg hogy az itt kiállított munkák „kapaszkodó nélküli” elvonatkoztatott alkotások. De Zsolt nem próbálja gépiesen utánozni inkább parafrázisai a megtapasztalt vizuális élményeinek. Az itt kiállított képeit az ötvenes évek elejére jellemző „absztrakt expresszionizmus” irányzatába lehetne sorolni.

Technikai kivitelezéséhez nem használ ecsetet. A festés folyamata egy ellenőrzött véletlenszerű improvizáció. A festék mozgásban van és néha önálló életet él a képeken majd hirtelen mozdulatlanságba dermed.

A négy őselem közül a tűz a képek domináns témája. Erőteljes vörösek, narancssárgák váltakoznak és teszik izzóvá a vásznait, ugyanakkor ellenpontként válaszol a néhány képén megjelenő hideg szín és egységessé teszi a tárlat összképét.

Ezek a festett felületek meghitt egyszerű jelenségek. Semmi feltűnés, semmi bohóckodás, szélhámosság vagy lárma nem jellemző az itt kiállított képekre. Minden kép csendes, komoly kutatás világos belső út.

Meglepő a képek egyszerűsége. Nem akar mást mint saját belső élményei útján megfejteni a titkot, hogy miért élünk. Renoir írta „az ég nem nyílik meg csak az alázatosak előtt”

Végezetül alkotói pályádhoz sok sikert kívánok és örvendeztess meg minket még sok ilyen tárlattal.

 

oselemek-harca-1.jpg